Weakened sperm whale spotted off Den Helder coast

Sperm whale spotted in the North Sea off the coast of Den Helder, 25 June 2018
Sperm whale spotted in the North Sea off the coast of Den Helder, 25 June 2018Photo: Stichting SOS Dolfijn / Facebook

A sperm whale was spotted in the North Sea, just off the coast of Den Helder on Monday morning. By Monday evening the whale was still in the same area. According to SOS Dolfijn, the animal is likely disoriented or sick and weakened, the rescue organization said on its website.

The whale was first spotted by crew members of a ship off the coast near Julianadorp around 7:30 a.m. The Coast Guard took a photo and sent it to SOS Dolfijn, who identified it as a sperm whale. 

According to SOS Dolfijn, the animal is in a "difficult situation". The waters of the North Sea aren't deep enough for a whale of that size, and there is not enough food for it. The organization informed the Ministry of Economic Affairs and the stranding coordinator, as is protocol when whales larger than 3 meters get into trouble. At the request of the Ministry, SOS Dolfijn and the Coast Guard are keeping an eye on the animal.

"The first observations provide an image of an emaciated, weakened and possibly disoriented animal", according to SOS Dolfijn. It's a large adult male, estimated at between 15 and 18 meters in length 

Shipping traffic was informed about the presence of the whale and to redirect their routes so they stay away from it. Still the situation of the animal is worrisome, SOS Dolfijn said. "The sperm whale hardly moved during the entire day, which is deviant behavior for a whale. Moreover it is very difficult for a sperm whale in the North Sea to find the right way back to its own habitat."

According to the organization, it makes little sense to try and chase the animal in the right direction. The sperm whale is a wild animal and can not easily be steered in the right direction. This will also put extra stress on the whale. SOS Dolfijn is therefore keeping an eye on the whale, and hoping that it finds its own way. The situation will be reassessed on Tuesday. 

Het rescueteam van SOS Dolfijn is in de vroege avond opnieuw bij de KNRM aan boord gestapt om de potvis nogmaals te kunnen observeren. Het dier bleek nog steeds niet van locatie veranderd. De potvis drijft non-stop aan de wateroppervlakte en verplaatst daarbij nauwelijks. Hoewel vanuit het Kustwachtcentrum alle scheepvaart wordt gealarmeerd en wordt gevraagd koers te wijzingen zodat er geen schepen in de buurt van het dier komen, is de situatie van het dier zorgelijk. De potvis heeft zich gedurende de gehele dag nauwelijks verplaatst, wat voor een walvis afwijkend gedrag is. Bovendien is het voor een potvis in de Noordzee heel lastig om de goede weg naar het eigen leefgebied terug te vinden.

Het heeft weinig zin het dier van zijn plek weg te jagen. Dat zal het dier niet helpen bij het terugvinden van zijn oorspronkelijke route en alleen extra stress veroorzaken. Vooralsnog kiezen we er daarom voor het dier met rust te laten in de hoop dat het vanzelf besluit zijn weg weer te vervolgen. De overlevingskansen van potvissen in de Noordzee zijn klein. Het zijn diepzee-dieren die zich voeden met grote inktvissen. Het dier heeft voldoende voeding nodig om te overleven. Hoe langer het zich in de Noordzee bevindt hoe langer het dier te weinig voeding binnen zal krijgen en daardoor verder zal verzwakken. Morgen wordt de situatie opnieuw bekeken.

De eerste observaties geven een beeld van een vermagerd, verzwakt en mogelijk gedesoriënteerd dier. Vannacht zal de Kustwacht de omgeving van het dier in de gaten blijven houden en morgen ochtend zal er opnieuw naar het dier gekeken worden. De potvis is een groot volwassen dier van naar schatting 15-18 meter in lengte.

Potvissen kunnen wel een gewicht van 50.000 kg bereiken. Het zijn wilde dieren die je niet zomaar in een bepaalde richting kunt sturen. Het dier is ver weg van de plek waar het normaal leeft en bovendien zal een ziek dier er niet bij gebaat zijn weggejaagd te worden van zijn plek. Er wordt daarom vooralsnog voor gekozen het dier zoveel mogelijk met rust te laten in de hoop dat het zijn weg naar de oceaan weer terug zal vinden.

Geplaatst door Stichting SOS Dolfijn op Maandag 25 juni 2018

Tags: